Проф. д-р Пламен Моллов
Университет по хранителна и вкусова промишленост
Проф. д-р Пламен Моллов е роден в Пловдив през 1958 г. Висшето си образование завършва във Висшия институт по хранителновкусова промишленост (днес УХТ), Пловдив, специалност “Технология на животинските хранителни продукти, консервирането и общественото хранене”.
Трудовият му стаж започва като технолог в “Балкантурист” Пловдив, а година по-късно става част от екипа на Висшия институт по хранително-вкусова промишленост.
Последователно специализира в различни български и чужди образователни и научни институции в областта на технологията, качеството и безопасността на храните:
- 1988 - 1989 г. - в Институт по физикохимия към БАН,
- 1990 - 1991 г. и през 1995 г. - в Изследователския институт по вина и напитки, Гайзенхайм - Германия,
- през 1994 г. - в университета Гент (Белгия) и Аграрния университет Вагенинген (Нидерландия),
- през 1997 г. - в университета Бърнемът (Великобритания) и университета Гримсби (Великобритания).
Народен представител в 39-ото и 40-ото Народно събрание на Република България.
В периода 2001 - 2005 г. е и председател на Парламентарната комисия по земеделие и гори, а от 2005 до 2008 г. е неин зам.-председател.
Две години е изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните. От 2007 до 2013 г. е председател на Националната лозаро-винарска камара.
В продължение на четири години - до ноември 2019 г. - последователно е заместник изпълнителен директор и и.д. изп. директор на Академичното специализирано звено за традиционните български млечни продукти, Пловдив към БАН.
На 19 декември 2019 г. е избран за ректор на УХТ.
Проф. Моллов никога не е прекъсвал връзката си с университета. Той е дългогодишен преподавател, ръководител на катедра “Консервиране и хладилна технология”, председател на Общото събрание на УХТ, член на Академичен съвет на УХТ и член на Факултетен съвет при Технологичния факултет. Титуляр е на учебните дисциплини “Управление на качеството”, “Законодателство и контрол на храните”, “Суровинознание”, “Технология на соковете” и “Технология на плодово-захарните продукти” в УХТ.
През 1997 г. става доктор на науките, а през 2009-а защитава професура на тема “Технология на плодовите и зеленчуковите консерви. Управление на безопасността и качеството на храните при преработка на плодове и зеленчуци”.
Автор е на многобройни учебни материали, научни публикации и интервюта в областта на храните.
Почетен председател на Българската асоциация по хранителна и питейна индустрия и на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.
Владее немски, английски и руски език.